Securitatea digitală a viitorului. Un „mega-depozit” de informații și incidente de securitate, folosit la comun de mai multe companii

Securitatea digitală a viitorului. Un „mega-depozit de informații și incidente de securitate, folosit la comun de mai multe companii
Publicat: 01/11/2013, 12:39
Actualizat: 01/11/2013, 12:39

În viitor, soluția pentru ca atacurile asupra companiilor să fie evitate este dezvoltarea unui „mega-depozit” de informații și incidente de securitate, administrat de o singură entitate și care să fie folosit de mai multe companii, a declarat Stephen Trilling, vicepreședinte senior la furnizorul de soluții de securitate digitală Symantec, la evenimentul RSA Conference 2013, la care gândul participă. El spune că în acest moment companiile sunt niște „insule” când vine vorba de gestionarea securității informatice. Fiecare se ocupă de propria rețea și are sau nu echipamentele sau personalul necesar pentru a evita atacurile cibernetice, care reprezintă o problemă din ce în ce mai mare.

Mai mult, în interiorul unei companii sunt folosite sisteme și servicii diferite de securitate pentru anumite sarcini – pentru computerele angajaților, serverul de e-mail, serverul de stocare ș.a -, iar acestea nu comunică între ele pentru a partaja informații privind incidentele de securitate, astfel încât atacurile să fie descoperite mai ușor prin detectarea anomaliilor și compararea acestora cu situația din trecut. O soluție ar fi integrarea acestora, însă acest lucru este extrem de complex și costisitor, crede Trilling.

Symantec propune ca marile companii să externalizeze serviciile de securitate către o entitate de specialitate. Aceasta va monitoriza toți clienții săi și va colecta date de la mai multe companii. Mai simplu, companii din industrii diferite – financiar, dezvoltare software, cloud, social media – nu își vor mai gestiona în casă propria securitate informatică, ci vor externaliza serviciul către o companie de specialitate. Va lua naștere astfel o bază de date uriașă cu informații legate de securitatea în companii, care va putea fi accesată și folosită de toate companiile care au acces la ea. Potrivit lui Trilling, în jurul acestei baze de date va fi dezvoltat un ecosistem de aplicații care să ofere acces la diferite servicii legate de „mega-depozit” (statistici în timp real, analize, grafice, comparații, minare de date ș.a.), dar și o rețea de socializare, pe care experții în securitate să o folosească pentru a discuta despre probleme și a găsi soluții la acestea. „Nu o rețea de socială precum cea pe care o folosiți voi și copiii voștri”, a completat Trilling, referindu-se, evident, la Facebook.

Oficialul Symantec crede că, folosind noul sistem, în loc de luni, ani sau niciodată, perioadele de timp în care sunt descoperite acum atacuri informatice complexe vor putea fi detectate în minute, ore sau luni, deoarece anomaliile vor putea fi văzute cu ușurință în „mega-depozit”. „Unii vor spune că ore sau luni nu este chiar bine, însă eu zic că este mai bine decât ani sau niciodată”, a spus Trilling.

„Este periculos să nu existe un echilibru între intimitate și securitate”

Art Coviello, președinte executiv RSA

Există însă și o problemă pe care ar putea-o reprezenta informațiile colectate de acest mega-depozit. Este vorba de e-mailuri, atașamente de e-mail, numele celor care au trimis e-mailurile, cine dintr-o anumită companie la ce serviciu s-a conectat ș.a. Acest lucru ar putea ridica probleme de intimitate în rândurile companiilor care folosesc acest „mega-depozit” de informații de securitate. „Este periculos să nu existe un echilibru între intimitate și securitate „, a declarat, cu puțin timp înainte de prezentarea lui Trilling, Art Coviello, președinte executiv al companiei RSA. Însă, potrivit acestuia, nici anonimitatea pe internet nu este bună, deoarece „este inamicul securității”. „Companiile de securitate nu doresc să creeze un Big Brother”, a completat el, dar nu se poate continua, în condițiile în care volumul de date disponibil va crește de zeci de ori până în 2020, să folosim aceleași metode de securitate ca până acum.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
WOW! Cum arată Gabriela Szabó la 20 de ani de când s-a retras din sport....
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Ce a pățit o româncă după ce a păcălit un pensionar din Spania cu aproape...
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Zile libere 2025. Mai multe minivacanțe pentru angajații din România
Preţul cerut lui Valentin pentru o chirie la Piaţa Muncii. "Mobila pusă la întâmplare, televizorul...
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă...
Ce riscă pensionarii care au trecut de 2.000 de lei! Premierul Marcel Ciolacu a făcut...
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
E adevărat că scapi de amendă dacă faci rovinieta în aceeași zi? Răspunsul CNAIR
Lovitură de proporţii pentru Uber: Gigantul a fost amendat cu 324 mil. dolari
Este CLAR: DOVADA că egiptenii antici comunicau cu extratereștrii!
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Scăpați de mirosul urât al pantofilor. Cele mai rapide soluții
Cât costa să închiriezi vilele din Thailanda în care s-a filmat Insula Iubirii. Prețul este...
VIDEO Accident mortal pe DN 2, între un autobuz și două mașini! A fost activat...
VIDEO Cum a reușit Monica Pop să slăbească 37 de kilograme: „9 zile nu am...
Decizia devastatoare luată de instanţă în cazul crimei din DOLJ. Ce se va întâmpla cu...
BANCUL ZILEI. BULĂ: - Bubulino, aici am făcut noi prima oară dragoste. Mai ții minte?
Urme de dinozauri identice, descoperite pe maluri opuse ale Oceanului Atlantic